Forumul International pentru Literatura si o Cultura a Pacii

Despre Punte (The Bridge)

Aceasta sectiune arata eforturile si munca depusa de catre Prof. Ada Aharoni pentru Pace si promovarea femeii in Orientul Mijlociu. Urmatoarele randuri sunt relatari de pe site-ul oficial al IFLAC traduse in Romana.

PUNTEA: EVREICE SI FEMEI ARABE PENTRU PACE IN ORIENTUL MIJLOCIU
ACTIVITATI ALE PUNTII IN NUMELE FEMEILOR SI A PACII
 
INTRODUCERE: FONDAREA PUNTII ("THE BRIDGE" )

In 1975, la doi ani dupa Razboiul de Yom Kippur, impreuna cu deja defuncta Ruth Lys, Violet Khouri, Ruth Dayan, Yardena Cohen, Eugenie Khlef, si alte femei Israeliene si Arabe/Palestiniene, noi am fondat in Haifa, Israel, o Asociatie Voluntara: PUNTEA: FEMEI EVREICE SI ARABE PENTRU PROMOVAREA FEMEILOR SI A PACII.

Aceasta a fost prima asociatie de acest tip in Israel, care a indraznit sa adune impreuna femei Evreice si Arabe in aceeasi organizatie, spre a promova statutul femeii, si pacea in Orientul Mijlociu. Noi am intalnit mult criticism si opozitie, uneori violenta, in ambele sectoare. Oricum, noi am stiut ca noi promovam o cauza dreapta care necesita curaj si perseverenta, si aceasta ne-a dat puterea de a actiona si a ne stradui sa promovam scopurile noastre. Pana in aceasta zi, la douazeci si trei de ani mai tarziu, noi inca tot lucram intens, dar tacut, spre a promova femeile si pacea in Orientul Mijlociu, si in intregul nostru sat global.

 
DESCRIERE

 PUNTEA ("THE BRIDGE") este o organizatie de femei a carei membri isi au originea din diferitele comunitati etnice si religioase ale Israelului, si care lucreaza impreuna pentru promovarea statutului femeilor, si atingerea pacii  in Orientul Mijlociu. Statutul ei legal este: o organizatie non-profit.
Numarul de Membri : 240 membri platiti in intregime.                                    
1860 Membri afiliati.
 
SCOPURI:
 
De a trezi constiinta fiecarei femei la intreaga ei posibilitate in promovarea drepturilor femeilor, si in a lua parte activa in procesul de pace. In regiunea noastra ambele scopuri sunt in mod inextricabil legate, pentru ca atunci cand este razboi, conflict si neliniste, problema drepturilor femeilor devine pusa deoparte ca fiind “nu cea mai importanta chiar acum”. Ca mame, si educatori a noii generatii, noi trebuie sa asiguram pacea in regiunea noastra si in lume , astfel incat viata pe pamant sa poata continua.
 
PROMOVAREA STATUTULUI FEMEILOR

Faptul insusi ca femeile programului THE BRIDGE au initiat, planuit si dus la implinire proiecte si campanii importante, au promovat nu doar statutul femeilor care erau membre si liderii organizatiei, dar de asemenea femeile in comunitate la scara larga.
In plus, activismul unit al femeilor Israeliene si Arabe, a ajutat la avansarea statutului femeilor Arabe/Palestiniene, care si-au bazat pretentiile pentru libertate mai mare si drepturi in camin si societate, pe exemplul contrapartilor lor Israeliene si colegelor lor femei.
Intr-adevar, primele femei Arabe care au obtinut dreptul de a vota in intregul Orient Mijlociu, au fost cetatenii Arabi/Palestinieni ai Israelului.
 
PRIMAR VIOLET KHOURI

Unul dintre proiectele noastre de succes a fost ajutorul nostru in organizarea campaniei de alegeri a doamnei Violet Khouri (defuncta deja) la Primaria orasului Galileean, Kafr Yassif. Spre surprinderea si neplacerea unora, ea a fost aleasa si ea a devenit primul Primar Arab in intregul Orient Mijlociu, si lume. La inceput, colegii ei barbati din Consiliul Municipal au refuzat sa coopereze cu ea, argumentand: “Este cea mai rea insulta pentru un Arab sa fie guvernat de catre o "mara" – o femeie simpla!" Dar cu ajutorul femeilor si barbatilor orasului, care au crezut in ea si in mesajul ei si cu ajutorul din partea THE BRIDGE, Violet Khouri a devenit un Primar de succes si eficient.
 
Ea a ridicat nivelul detrai nu doar in orasul ei, dar in intreaga Galilee, din toate punctele de vedere: economic, al sanatatii si educatiei, in special al fetelor si femeilor.
Ea a stabilit burse de colegiu si universitare si alocatii atat pentru studentii de sex masculin cat si feminin, si rezultatul este ca astazi, Kfar Yassif are cel mai inalt procentaj din intregul Orient Mijlociu al femeilor educate la nivel academic, care sunt motivate si cunosc cum sa lupte pentru drepturi egale in toate domeniile si disciplinele.        
Violet Khouri a fost Primarul orasului Kfar Yassif pentru opt ani armoniosi, si influenta ei pozitiva si spiritul ei provenind din dedicarea ei pentru pace si spre promovarea femeilor, poarta fructe pana in ziua de azi.
 
PAVE PEACE: IFLAC

Sotii si prietenii de sex masculin ai membrilor Puntii, au cerut sa se alature cauzei noastre pentru pace si promovarii femeii. In 1985 noi am fondat o organizatie paralela intitulata: PAVE PEACE: IFLAC: Prietenii Internationali ai Literaturii, care include atat femei cat si barbati. Puntea (The Bridge) a servit ca model pentru Pave Peace, si este organizat, mult in aproape acelasi fel. El include: programe saptamanale, simpozioane lunare, conferinte si congrese. Noi de asemenea organizam vizite de schimb ale copiilor si studentilor Israelieni si Palestinieni in scoli si colegii, picnicuri si festivitati comune.
 
In Ianuarie 1998 pentru instanta, ca si in anii precedenti, noi am organizat o conferinta festiva a Evreilor, Crestinilor si Musulmanilor sub deviza: HANUKA, CRACIUN si RAMADAN in "Beit Hagefen," Casa Vitei de Vie, in Haifa. Familiile noastre si publicul general a fost invitat, si noi ne-am bucurat de prezentarile excelente si reprezentarea culturala. “Puntile” respectului si intelegerii intre oameni diferiti, crezuri si culturi au fost intr-adevar intarite din nou intr-un mod puternic in aceasta ocazie speciala, multumita conducerii si eforturilor femeilor Israeliene si Arabe/Palestiniene care lucreaza impreuna sa aduca speranta pacii si armoniei regiunii.
 
CORTUL PACII

Unul dintre succesele noastre extraordinare in ultimii ani, este fondarea si stabilirea CORTULUI PACII, in satul Druz si Beduin,   Ussfiya, unde tinem intalniri in mod regulate a “Femeilor Creative”, spre a promova statutul femeilor atat in sectoarele Evreiesti cat si in cele Arabe/Palestiniene.
 
Noi de asemenea organizam intalniri ale femeilor (si barbatilor), scriitorilor, poetilor, conferentiarilor, intelectualilor, profesorilor, jurnalistilor, mediei, de toate credintele si denominatiunile, inspre construirea puntilor intelegerii prin cultura si literatura “celuilalt”. Promovarea pacii si statutului femeilor sunt principalele teme in aceste intalniri, si acestea au un impact puternic in familiile participantilor, si in societate in general.
Multumita activitatilor femeilor din Puntea (THE BRIDGE) si PAVE PEACE,  ca de asemenea si din alte organizatii si institutii, ca si Casa Vitei de Vie, orasul mixt de Evrei si Arabi, Haifa, a fost intotdeauna pasnic. Niciodata nu a fost o  "Intefada" in Haifa, si au fost intotdeauna relatii armonioase si respect intre Evrei si Arabi in acest oras frumos aflat la poalele Muntelui verde Carmel, si la tarmurile Mediteraneenei albastre. Haifa poate intr-adevar servi ca si un exemplu  al relatiilor creative si armonioase dintre Evrei si Arabi/Palestinieni, in intregul Orient Mijlociu. Spiritul Puntii (THE BRIDGE) si al PAVE PEACE s-a raspandit in numeroase cai spre intregul tarii, si astazi sunt, branse in zece municipalitati majore si orase, jumatate din ele in sectorul Evreiesc, si jumatate din ele in sectorul Arab/Palestinian.                                                              
 
Multi oameni atat din populatia Evreieasca cat si Araba spun astazi ca, daca femeile din Punte (The Bridge) si Pave Peace ar fi avut in sarcina lor procesul de pace in Orientul Mijlociu, ar fi fost pace de multa vreme.
In aditie la activitatile mai sus mentionate, noi incurajam cercetarea si literatura asupra femeilor, si organizam prezentari literare ale cartilor noi, in principal asupra femeilor si luptei lor in obtinerea drepturilor egale si libertatii.
Noi credem ca, cuvantul scris are un rol si impact crucial in promovarea femeilor si pacii.
Doua din cele mai recente carti care vor fi curand lansate sunt: NU IN VAN: O VIATA EXTRAORDINARA, si FLOAREA PACII: O Aventura a Spatiului Nuclear.                    
 
Prima carte este o biografie a doamnei Thea Woolf, un model vivid si de rol universal pentru femei; si cea de-a doua carte este o fantezie futurista, si o aventura educationala a pacii pentru tineri si adulti. Eroina, Lee, impreuna cu prietenul ei Ron, reuseste, impotriva lui Nuki, Dragonul Nuclear, sa aduca Floarea Pacii din Viitor din spatiu, in Prezent pe Pamant.
Ambele aceste carti au fost traduse din Ebraica in numeroase limbi, incluzand Engleza, Araba si Franceza, si ele au avut un impact puternic in educatia si promovarea femeilor si fetelor tinere.
I
n adaos la IFLAC: PAVE PEACE, Puntea (The Bridge)a colaborat de-a lungul anilor cu numeroase organizatii de femei, incluzand  NAAMAT, HADASSAH, WIZO, si ISRAEL'S WOMEN'S NETWORK, pentru progresul drepturilor femeilor. Aceasta include lobby si scrierea de articole pentru promovarea drepturilor egale si reprezentarii in Rabinat si alte institutii, adoptarea de legi impotriva violentei in familie si a femeilor, impotriva hartuirii sexuale, pentru plata egala si oportunitati egale, educatie, sanatate, si reprezentarea politica a femeilor.
Eu cred ferm ca schimbarea este posibila si ca prin actiune curajoasa si inovatoare, munca grea, perseverenta, si elevarea atat a constiintei femeilor cat si a barbatilor la necesitatea cruciala de drepturi egale si libertate pentru femei – noi vom reusi.
Simt ca cele doua organizatii pe care le-am fondat si le conduc: Puntea (The Bridge) si Pave Peace, de asemenea ca si Campania Internationala de Interzicere a Razboiului pe care am initiat-o si o coordonez, daruiesc voce tuturor femeilor, si sper ca intregii omeniri.
(Ada Aharoni)